Prijava v Borzo znanja
uporabniško ime: 
geslo: 
Ste pozabili geslo?
Registrirajte se
Domov \ Naši uspehi \ Ljubljana

 

 

 

Dnevnik; Izobraževanje za vse; Učiti se vse življenje, 30. 8. 2010

 

Učiti se vse življenje, 23. 1. 2010

 

 

Solidaren prenos znanja, 1.12.2007

 


 

 

 

Likovna skupina OMIZJE – rezultat BORZE ZNANJA

  

Po navadi omizje šteje 6 ljudi in toliko šteje tudi skupina prijateljic- upokojenk,  ki se sedaj že dve leti z velikim veseljem sestaja in skupaj odkriva skrivnosti likovnega sveta.

In kako se je vse skupaj pričelo?

 

Ljerka Poredoš pravi:

»Moja prijateljica, slikarka  Anita Šefer, mi je povedala, da bo v okviru Borze znanja vodila likovno delavnico in me povabila naj se jim pridružim. Nisem dolgo premišljevala. Dokaj hitro sem se odločila ter sklenila, da poskusim tudi sama prijeti za čopič...«

 

Andreja Vavpetič dodaja:

»Prijateljica Ljerka me je poklicala in me povabila naj se tudi jaz udeležim likovne delavnice, ki jo organizira Borza znanja. Odgovorila sem ji, da o slikanju ne vem prav ničesar vendar me je na koncu prepričala. Poskusila sem in se navdušila do te mere, da sem predlagala naj bi se dobivale tudi doma in namesto klepeta ob kavici, skupaj slikale.«

 

Jožica Plut se je udeležila naslednje delavnice Borze znanja:

»Že vrsto let sva z Anito prijateljici in tako  me je povabila na njeno drugo delavnico pod okriljem Borze znanja. Zaupala sem ji, da ne znam risati a me je prepričala naj poskusim. Na tej delavnici sem spoznala tudi Ljerko in Andrejo in dogovorile smo se, da se dobimo pri Ljerki doma in skupaj poskusimo slikati.«

 

Jožica Močivnik:

»Sem dolgoletna Ljerkina prijateljica. Povabila me je naj se jim pridružim pri njej doma, še posebej zato, ker sem si že pridobila nekaj izkušenj pri slikanju na svilo. Kmalu sem ugotovila, da te likovno ustvarjanje lahko povsem zasvoji.«

 

Iva Butinar:

»Leto dni kasneje sem se tudi jaz upokojila. Z Andrejo, mojo dobro prijateljico, sva se srečali ob kavici. Povedala mi je o likovni skupinici ter obljubila, da bo povprašala ali se jim lahko pridružim. Povabile so me v svoj krog in kmalu smo postale  skupina zares dobrih prijateljic. Slikanje me je navdušilo do te mere, da sedaj že slikam tudi sama doma.«

 

Med prijateljicam se je stkala trdna vez. Dobivajo se v dopoldanskem času vsakič pri drugi doma,  v poletnih mesecih tudi v počitniških hišicah.  V začetku so se sestajale enkrat na mesec, sedaj že dvakrat na mesec. Vse enoglasno zatrjujejo, da vedno komaj čakajo naslednji sestanek, ko bodo spet skupaj pomočle svoje čopiče v barve..

 

Anita Šefer pravi, da se danes lahko pohvalijo, da so pred kratkim, natančneje 2. decembra 2009, postavile že svojo II. skupinsko razstavo  in to prav tam kjer se je pravzaprav vse skupaj pričelo, to je v Mestni knjižnici Ljubljana pod okriljem Borze znanja.

 

 

 

 

 

 
 

 

 

BORZA ZNANJA LJUBLJANA   
 

 

 

 

 
 
 
 
Erika Anita Omejec
 
 
 
 

 

Odkrila sem, kaj si v resnici želim početi. Imam pogum in srečo za uresničevanje svojih sanj. Moje srce je središče moje moči, sledim svojemu srcu in v izdelkih se pokaže moj ustvarjalen in radostni izraz življenja. Želim, da prevzamejo vaše srce , ga vzradostijo in v vas prebudijo navdušenje kot ga jaz začutim pri ustvarjanju.
 
Do Borze znanja me je pripeljala prijateljica, ki je že nekaj let njihova članica. Bila sem navdušena nad tovrstno ponudbo. 
Sedaj sem že več kot pol leta članica in z velikim veseljem sodelujem. Udeležila sem se že delavnic, preko katerih sem osvojila ali pa osvežila znanje. Tudi sama sem že vodila različne delavnice, omogočena mi je bila tudi razstava. V veliko veselje mi je, ko lahko podajam svoje znanje in s tem srečam nova poznanstva in pridobivam nove življenjske izkušnje. Z Borzo znanja zelo rada sodelujem in kakšni predlogi so zame pravi izziv. Sem ustvarjalna duša, ki se je odločila podeliti svoje znanje z ljudmi, ki cenijo rokodelstvo in z ljudmi, ki si želijo pridobiti tovrstno znanje. Tako me lahko na Borzi znanja srečate kot učenko, učiteljico ali pa izven Borze znanja na kakšnem sejmu.
Zakaj priporočam Borzo znanja?
Ker  nudi možnost brez obveznosti pridobiti ali podati svoje znanje. Zelo pohvalno,  ker je ta možnost odprta vsakomur in ni povezana z denarjem.
 
S hvaležnostjo,
Erika Anita Omejec
 
 
 
 
Mojca Bartolič

Sodelovanje z Borzo znanja mi je v veliko veselje.
Z velikim odobravanjem pozdravljam projekt Borze znanja, ki nam ponuja možnost deliti svoje znanje in se z izdelki na razstavi predstaviti širši javnosti. Na delavnicah delimo izkušnje, mnenja, material in koristne informacije. Na koncu vsake delavnice se s ponosom ozrem na izdelke sodelujočih, ki sem jim predala delček svojega uporabnega znanja. Hvala Editi, naši prijazni vodji, ki z veliko čuta organizira prijetna in koristna srečanja. Ne le, da se naučimo vedno kaj novega, naša srečanja na delavnicah so mešanica izobraževalno, ustvarjalno terapevtskega značaja, kjer razmigamo možgane, telovadimo z jeziki in bolj ali manj spretnimi prsti ter tolerantno, z nesebično potrpežljivostjo tkemo prijateljske odnose v upanju, da se bo znanje širilo naprej in obrodilo veliko bogatih sadov.

 

 
Ljuba Pervanje
Sem Ljuba Pervanje, upokojenka iz Ljubljane, po poklicu likovni tehnik. Ukvarjam se s keramiko že dalj časa. Imela sem odličnega mentorja, ki me je naučil, ne samo dela z glino, ampak tudi tehničnega pristopa do kakšne rešitve. Po naključju sem izvedela za BZ in se vključila vanjo, najprej kot razstavljavka svojih izdelkov, nato pa sem vodila tudi kar nekaj delavnic. Edita Flegar vodja Borz znanja Ljubljana me je že od vsega začetka spodbujala, saj nisem imela izkušenj s predavanji. Sodelovala sem tudi na delavnicah na Sejmih za tretje življenjsko obdobje, in na Študentski areni. Moram reči, da so bili odzivi udeležencev pri vseh mojih izvajanjih odmevni.
 
Mislim, da je Borza znanja nekaj posebnega v knjižnici in kot taka zelo zanimiva. Veliko umetnikov predvsem amaterjev se lahko preko nje predstavi javnosti. Vesela sem, da sem se lahko vključila in vedno bom na voljo, če se bodo pokazale potrebe po mojem znanju.

 

 
 
 
Ingrid Jakše
Vedno sem bila polna idej, še sedaj jih lahko »izvažam«, nikdar pa nisem imela trgovske žilice, da bi te ideje nekako unovčila. Tudi, ko sem se odločala za študij sem izbrala Fakulteto, ki mi bo prinesla zaposlitev in ne tiste, ki bi mi v življenju prinesla radost in veselje ob delu… Vendar se človek kruha ne preobje, potice pa. Mislila sem si, bo pa ustvarjanje moj hobi. No, in tako je ostalo.
Ko sem dopolnila vse pogoje za upokojitev, sem to storila brez odlašanja. Vsa leta, ki sem jih sicer namenila službi in družini mi je primanjkovalo časa za moj »hobi«. Saj sem stalno ustvarjala, od oblek, ki sem jih šivala, ko sem našla dobro blago v Trstu, do pletenja jopic, ki so bile živopisne in ne take, kot bi jih v tistih časih lahko kupila v trgovini. Ker nisem bila zadovoljna s pohištvom, ki si ga našel v Lesnini, sem le-tega predelala, prebarvala…
Vendar je bilo vse to ustvarjanje nekako vezano na čas. Hči je hotela čim prej nov pulover, sama sem hotela novo krilo obleči že naslednji ponedeljek… Da pa bi si vzela čas, za ustvarjanje brez časovnega pritiska…ni šlo.
Prve pol leta po upokojitvi sem se na nov način življenja prilagajala, potem pa sem se z deloholično mrzlico lotila hobijev. Najprej restavratorstva, nato slikanja. Pri kakšnem postopku sem iskala informacije preko spleta, in tako sem odkrila Borzo znanja. Dobra zadeva. Da jih citiram:
 
 
»Sistem in mreža borz znanj Slovenije je edinstven primer v svetu, v katerega se brezplačno vključujejo ponudniki in iskalci znanja že od leta 1992. Borza znanja je torej posrednik med ponudniki in uporabniki. Ponudniki znanja ne morejo biti pravne osebe, temveč zgolj fizične osebe, lahko pa so pravne osebe uporabniki. Predmet ponudbe in povpraševanja predstavljajo znanja, vedenja, veščine in spretnosti z najrazličnejših področij. Borza znanja zagotavlja le informacije o ljudeh, ne preverja pa kakovosti njihovega znanja, prav tako je oddolžitev ponudnikom znanja zasebna stvar obeh uporabnikov Borze znanja.«
 
Lansko leto, so me celo povabili, da bi imela razstavo svojih slik, in sem jo imela. Ker pa ponujajo svoje storitve, t.j. posredovanje informacij, kontaktov med iskalci in ponudniki določenega znanja brezplačno, se odločam, da bi se tudi sama »dala v bazo« in tako morda lahko komu pomagala z idejami, kako npr. iz starega pohištva z malo denarja narediš očarljiv nov kos, ki popestri še tako ubogo garsonjero.
 
 
 
Anita Šefer - Maca
 Pozitivno sem bila presenečena, komi je Borza znanja že kaj kmalu omogočila, da sem v prostorih Knjižnice Otona Župančiča lahko predstavila svojo zbirko slik slovenskih gradov. Nekaj let za tem sem dobila drugo priložnost in ponovno dvakrat razstavljala, tokrat že v velikih in lepih obnovljenih prostorih na Kersnikovi 2. Z veseljem sem sodelovala tudi pri predstavitvah Borze znanja na sejmih in podobnih prireditvah.
 
V letih 2007 in 2008 pa sem imela priložnost svoje, z delom in večnim iskanjem novega, pridobljeno amatersko znanje, tako slikarsko kot literarno, posredovati zainteresiranim na štirih delavnicah, ki jih je za svoje člane organizirala Borza znanja. Presenetilo me je število iskalcev znanj prav s teh področij predsvem pa to, da so med njimi večinoma osebe prav moje generacije (nad 50 let). Tako mi Borza znanja ni omogočila le posredovati svojega znanja dalje na ta ali oni način, pač pa tudi spoznavati nove ljudi. Lahko z veseljem namreč vedno znova ugotavljam, da sem si potom nje pridobila tudi nove prijateljice in prijatelje. Mnogim svojim znancem in prijateljem sem svetovala naj se včlanijo v Borzo znanja in so to tudi z veseljem storili....
 
Z Borzo znanja sem se srečala prvič nekako pred štirimi leti. Ideja izmenjave znanja med raznimi ponudniki oz. iskalci se mi je zdela zanimiva in sem zato z veseljem postala njihova članica. Glede na to, da sem amaterska slikarka in pišem tudi pravljice, črtice in podobno, sem z veseljem ponudila svoje znanje.
 
 

 

Vedno je čas za nov začetek.
Človek nikoli ne bi smel reči:"Prepozno."
(Konrad Adenauer)

 

 Domov \ Naši uspehi \ Ljubljana
izvedba izdelava spletnih strani